NVVC Netwerk
  eHealth Forum

  NVVC Nieuws

  Einthoven Dissertatieprijzen 2020

  5 oktober 2020


  Tijdens de Translational Cardiovascular Research Meeting van het Netherlands Heart Institute(NL-HI)en DCVA op donderdag 24 juni 2021 worden de Einthoven Dissertatieprijzen 2020 uitgereikt.

  Lees verder op de nieuwspagina

  COVID-19 - Capacity - DCVA:
  1 op de 10 coronapatiënten krijgt hartproblemen tijdens ziekenhuisopname

  5 oktober 2020  Bron: Hartstichting


  Iets meer dan 1 op de 10 van de coronapatiënten die in het ziekenhuis terechtkomt, krijgt hartproblemen. Dit blijkt uit een grote studie bij 3011 coronapatiënten, die de Hartstichting steunt. De resultaten worden deze maand gepubliceerd in een vaktijdschrift.

  Lees verder

  Landelijke Assistentendag Cardiologie 2020 gaat niet door

  29 september 2020


  Waar het vorige week nog mogelijk leek te zijn om een evenement verantwoord te organiseren, gaan de ontwikkelingen op COVID-19 gebied helaas zo snel dat nu in overleg met de NVVC besloten is om de Landelijke Assistentendag Cardiologie dit jaar niet door te laten gaan. 

  Lees verder op de nieuwspagina

  Cardiologie in het nieuws: 
  Eeuwenoud medicijn verlaagt kans op nieuwe hart- of vaatziekte bij hartpatiënten

  2 september 2020


  Een ontstekingsremmend medicijn dat al eeuwen wordt gebruikt voor jicht, blijkt hart- en vaatziekten te voorkomen bij patiënten die ooit een hartinfarct hebben gehad of last hebben van vernauwde kransslagaders. Een lage dosis van het medicijn Colchicine verlaagt de kans hierop met 30%. Deze veelbelovende ontdekking presenteren de LoDoCo2 onderzoekers op het (virtuele) Congres van de European Society of Cardiology (ESC) in Amsterdam en in het toptijdschrift The New England Journal of Medicine.

  Cardiologie in het nieuws: Onderzoek: vaker hartritme herstellen kan leiden tot minder beroertes en infarcten

  31 augustus 2020

  Bron: NOS NIEUWS • 29-08-2020

  Een deel van de mensen met de hartritmestoornis 'boezemfibrilleren' is beter af met een andere behandeling dan ze nu krijgen. Dat schrijven onderzoekers vandaag in het vakblad The New England Journal of Medicine. Naar verwachting kunnen daarmee in Nederland jaarlijks bij enkele honderden patiënten beroertes, hartfalen en hartinfarcten worden voorkomen. Ook neemt de kans op overlijden af.

  NVVC in het nieuws: Onderzoek: beschadigde hartspieren ontdekt bij coronapatiënten

  27 juli 2020

  Bron: NOS NIEUWS • 27-07-2020, 22:40

  Nieuw onderzoek lijkt te bevestigen dat het coronavirus niet alleen de longen kan beschadigen, maar ook het hart. Een aantal Duitse artsen van het academisch ziekenhuis in Frankfurt onderzocht honderd genezen coronapatiënten. Bij zestig vonden ze tekenen van ontsteking in spierweefsel van het hart. Op MRI-scans was vervolgens te zien dat daardoor bij 32 van hen littekenweefsel is ontstaan.

  Netwerkgeneeskunde bij hartfalen: Hoe doe je dat?

  13 juli 2020


  Hartfalen eerder herkennen, patiënten sneller terugverwijzen naar de eerste lijn en onnodige verwijzingen voorkomen. De inzet van netwerkgeneeskunde bij de grote groep hartpatiënten werpt zijn vruchten af. Maar hoe pas je netwerkgeneeskunde nou concreet toe? De Federatie Medisch Specialisten, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en het programma Connect van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie zetten in deze nieuwe implementatiekaart alle stappen op een rij.

  Lees verder op de nieuwspagina

  Geautoriseerd: NVVC Leidraad “Pijn op de borst zonder obstructief coronairlijden”

  29 juni 2020


  Deze praktische leidraad is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten en gericht op het adequaat herkennen, diagnosticeren en behandelen van patiënten met (verdenking op) coronaire vaatdysfunctie. Omdat de standaard diagnostiek bij angineuze klachten gericht is op het evalueren van obstructief coronairlijden, wordt coronaire vaatdysfunctie als oorzaak van de klachten vaak niet meegenomen in de differentiaal diagnose.

  Lees verder op de nieuwspagina

  Twee cardiologische onderzoeken gehonoreerd voor subsidie Veelbelovende Zorg
  18 juni 2020


  Vandaag is bekend geworden dat van de vier klinische onderzoeken naar veelbelovende, nieuwe behandelingen twee cardiologische onderzoeken gehonoreerd zijn. Zij hebben samen ruim € 8 miljoen subsidie gekregen uit de regeling Veelbelovende Zorg.

  Nieuw consortium voor betere zorg op het gebied van atriumfibrilleren
  8 juni 2020


  Op 1 juni startte het nieuwe CUSTOM-AF consortium. Binnen dit consortium bundelen de Hartstichting, NVVC Connect en de DCVA (Dutch CardioVascularAlliance) de krachten voor optimale zorg voor patiënten met atriumfibrilleren. Het uiteindelijke doel is het voorkomen van herseninfarcten veroorzaakt door atriumfibrilleren.

  NVVC Connect Nieuws

  Als gevolg van de aangescherpte coronamaatregelen heeft het Connect bestuur besloten om het symposium online te laten plaatsvinden. Het gehele programma zal woensdag 4 november live te volgen zijn via een online conference center. 

  Lees verder

  COVID-19 informatie

  Informatie over COVID-19 (voor leden)
  Reguliere zorg tijdens en na COVID-19 (voor leden)