Opleiding

Juniorkamer
​- Agenda
​- CVOI
​- LAC 2021
​- Terugblik LAC 2019

Terugblik op de Landelijke Assistentendag Cardiologie 2019


Zaterdag 12 oktober verzamelde alle deelnemers en sprekers zich in het Muntgebouw te Utrecht, waar de Landelijke Assistentendag Cardiologie (LAC) 2019 werd gehouden. Dagvoorzitter Twan van Stipdonk opende de dag. Het thema van de LAC 2019 was ‘the future is (he)artificial’.

Marcel Daniels zette ons meteen met beide benen op de grond; hij sprak over doelmatigheid in de zorg, iets dat een belangrijke rol gaat innemen in de toekomst. “Drop the pre-op” en “Give the test a rest” zouden vaker door ons hoofd moeten schieten: is deze test of screening daadwerkelijk nodig, en heeft dit überhaupt consequenties voor het beleid?

     


In de daaropvolgende sessie werden innovatieve behandeltechnieken toegelicht in presentaties van Kevin Damman en Dirk Donker. Zij vertelden gepassioneerd over alle in’s and out’s van Left Ventricular Assist Devices (LVAD’s) en Extra-Corporeal Membrane Oxygenation (ECMO) respectievelijk. Levensreddende artificiële devices die steeds meer een belangrijke plek zullen innemen in de acute cardiologische zorg.


Veel tijd om alle nieuwe informatie te laten bezinken was er niet, want hierna volgden de workshops waarin opnieuw devices centraal stonden. Enthousiast werd verteld over pulmonale druksensors voor de vroege detectie van hartfalen, leadless pacemakers, subcutane ’implantable cardioverter devices (ICD’s) en de rol van artificial intelligence hierbij. Ook was er de mogelijkheid om je presentatievaardigheden te verbeteren bij de TEDtalk workshop.


Robert Riezebos sloot de dag “luchtig” af met een serieuze ondertoon, en gaf ons een helder overzicht van de effecten van ‘artificiële’ drugs op het hart, waar je door het toenemend gebruik in het uitgaansleven steeds vaker op de eerste harthulp mee geconfronteerd kan worden.


Het dagprogramma eindigde met het jaarlijks terugkerende opleiders debat, waarbij aan de hand van verschillende stellingen een mooie discussie op gang werd gebracht tussen verschillende academische en perifere opleiders, met veel input vanuit de zaal. Aansluitend volgde een gezellige borrel en walking dinner.

     

Wij kijken terug op een fantastische dag en willen alle sprekers, deelnemers, sponsoren en andere mensen die deze dag mede mogelijk hebben gemaakt, heel hartelijk bedanken. Tot volgend jaar!


De LAC-commissie

Mark Hazebroek
Geert van Hout
Marie-Sophie de Koning
Valérie Stegehuis
Christophe Teuwen
Marijke Vester