NVVC Nieuws

Cardiologie in het nieuws: 
Eeuwenoud medicijn verlaagt kans op nieuwe hart- of vaatziekte bij hartpatiënten met 30%

2 september 2020


Een ontstekingsremmend medicijn dat al eeuwen wordt gebruikt voor jicht, blijkt hart- en vaatziekten te voorkomen bij patiënten die ooit een hartinfarct hebben gehad of last hebben van vernauwde kransslagaders. Een lage dosis van het medicijn Colchicine verlaagt de kans hierop met 30%. Deze veelbelovende ontdekking presenteren de LoDoCo2 onderzoekers op het (virtuele) Congres van de European Society of Cardiology (ESC) in Amsterdam en in het toptijdschrift The New England Journal of Medicine.

Cardiologen uit Nederland en Australië onderzochten het effect van Colchicine bij 5.500 patiënten die eerder een hartinfarct hadden doorgemaakt of last hadden van vernauwde kransslagaders. De patiënten deden gemiddeld 3 jaar mee aan het onderzoek. De helft van de patiënten kreeg elke dag 0,5 mg Colchicine, de rest een nepmedicijn (placebo). Er traden minder (dodelijke) hartinfarcten op in de met Colchicine behandelde groep. Deze mensen hadden ook veel minder vaak een dotteroperatie nodig. De mensen die Colchicine ontvingen hadden niet meer bijwerkingen dan de mensen die placebo kregen.

Secundaire preventie
Deze onderzoeksresultaten betekenen veel voor het voorkomen van complicaties bij de grote groep mensen die al iets aan hun hart hebben. Dit is een belangrijke prioriteit voor de Hartstichting. In Nederland leven zo'n 1,55 miljoen mensen met een chronische hart- of vaatziekte. Velen van hen hebben ooit een hartinfarct doorgemaakt. Elk jaar komen ongeveer 34.000 mensen in ons land in het ziekenhuis terecht met een hartinfarct.

Medicijn goedkoop en direct beschikbaar
De LoDoCo2 onderzoekers verwachten dat het medicijn snel toegevoegd zal worden aan de standaard behandeling van patiënten met een doorgemaakt hartinfarct of vernauwde kransslagaders.
Colchicine is een goedkoop medicijn en is direct beschikbaar, maar nog niet geregistreerd voor de behandeling van chronische hartklachten.
Bestaande medicijnen tegen hart- en vaatziekten vormen een belangrijke aanvulling op de inzet van nieuwe geneesmiddelen. Door bestaande medicijnen te gebruiken naast nieuwe geneesmiddelen zijn de zorgkosten beter beheersbaar te houden.

Over het onderzoek
  • Naam onderzoek: LoDoCo2 onderzoek (Low-dose colchicine for secondary prevention of cardiovascular disease)
  • Onderzoeksleiders: dr. Arend Mosterd en dr. Jan Cornel
  • Het onderzoek maakt deel uit van de Dutch CardioVascular Alliance
  • Aan het onderzoek werkten cardiologen uit 30 Nederlandse en 9 Australische ziekenhuizen mee
  • De coördinatie van het onderzoek in Nederland was in handen van de Vereniging Werkgroep Cardiologische centra Nederland (WCN) en in Australië van Genesiscare, WA
  • De Hartstichting steunde het onderzoek. Daarnaast steunde ZonMw het onderzoek vanuit het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen en kreeg het onderzoek steun vanuit de Australische overheid, vier farmaceutische partners en de WSN een stichting verbonden aan WCN

Meer informatie: