NVVC Nieuws

Coronapatiënten met hart- en vaatziekte of diabetes al op jongere leeftijd verhoogd risico op ziekenhuisopname 

18 mei 2021

Coronapatiënten met hart- en vaatziekten of diabetes hebben een grotere kans om in het ziekenhuis terecht te komen dan coronapatiënten zonder deze aandoeningen, ook al op jongere leeftijd. Deze kans is het grootst bij patiënten met meerdere aandoeningen. Mannen lopen meer risico dan vrouwen. Dit blijkt uit een groot onderzoek van het UMC Utrecht en Amsterdam UMC bij ruim 22.000 coronapatiënten. De Hartstichting startte en financierde het onderzoek.

Hart- en vaatziekte vergroot de kans op ziekenhuisopnames bij corona-infecties
Coronapatiënten met een hart- en vaatziekte en/of diabetes lopen een grotere kans om in het ziekenhuis opgenomen te worden. Een 45-jarige mét een hart- en vaatziekte of diabetes heeft net zo’n grote kans om in het ziekenhuis terecht te komen als iemand van 60 jaar zonder zo’n aandoening. Een 60-jarige met een hart- en vaatziekte of diabetes heeft grofweg twee keer zo veel kans op een ziekenhuisopname als een 60-jarige zonder deze aandoeningen. Vrouwen hebben een lager risico op ziekenhuisopname dan mannen. In het algemeen stijgt het risico met het oplopen van de leeftijd.


Veel meer ziekenhuisopnames door corona dan door griep
De onderzoeksresultaten laten zien dat het risico op ziekenhuisopname bij coronapatiënten aanzienlijk is: ongeveer 1 op de 20 patiënten komt in het ziekenhuis terecht. Dit gebeurt veel vaker dan bij andere luchtwegaandoeningen zoals de griep: ongeveer 1 op de 70. Dit laat zien dat corona ernstiger verloopt dan de griep, zeker bij hart- en vaat- en diabetespatiënten.


Vaccinatie hart- en vaat- en diabetespatiënten snel nodig

De onderzoeksresultaten bevestigen dat mensen met hart- en vaatziekten of diabetes met voorrang vaccinatie nodig hebben. Daarom worden ze op dit moment hiervoor opgeroepen. Deze mensen krijgen normaal gesproken ook een oproep voor de griepprik.

“Voor nu raden wij hart- en vaat- en diabetespatiënten aan bij corona-achtige klachten zoals keelpijn, hoesten en benauwdheid contact op te nemen met hun huisarts”, aldus de onderzoekers Florien van Royen, Geert-Jan Geersing en Frans Rutten. “De huisarts kan coronapatiënten goed monitoren door het zuurstofgehalte van het bloed te meten. En als je de uitnodiging krijgt voor vaccinatie als hart- en vaatziekte- en/of diabetespatiënt, laat je vaccineren.”

Groot onderzoek bij ruim 22.000 coronapatiënten
De onderzoekers volgden ruim 22.000 coronapatiënten (gemiddelde leeftijd 48 jaar) van rond de 190 huisartspraktijken in de regio Amsterdam en Utrecht tijdens de eerste en tweede golf. Ze berekenden het risico om in het ziekenhuis terecht te komen bij verschillende patiëntengroepen: mensen zonder hart- en vaatziekten of diabetes, mensen met één hart- of vaatziekte of diabetes en mensen met meerdere van deze aandoeningen. Ook keken ze naar verschillen tussen mannen en vrouwen. Huisartsen, data-analisten en statistici van het UMC Utrecht en Amsterdam UMC voerden het onderzoek uit.

In vervolgonderzoeken zullen de onderzoekers patiënten na een corona-infectie nog verder vervolgen. Zo kunnen de onderzoekers nog nagaan welke lange termijneffecten corona op het hart heeft. Uit eerder onderzoek, gesteund door de Hartstichting, bleek al dat opgenomen coronapatiënten met ernstig hartfalen een grotere kans hebben om in het ziekenhuis te overlijden.

Samenwerking
Dit initiatief is een samenwerking van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC), patiëntenvereniging Harteraad en de Hartstichting. Zij vormen samen onderdeel van de in totaal negentien onderzoeks- en zorgorganisaties die hun krachten hebben gebundeld in de Dutch CardioVascular Alliance (DCVA). Die werken samen en brengen geld bij elkaar om oplossingen voor hart- en vaatziekten te versnellen.

Onderzoeksresultaten online
De onderzoeksresultaten zijn hier online gepubliceerd.