FMS Berichten

16 July 2018


Beddentekort door gebrek aan gespecialiseerd personeel
De afgelopen weken is er in de media aandacht voor het beddentekort en handentekort waardoor ziekenhuizen genoodzaakt zijn afdelingen tijdelijk te sluiten of een opnamestop aankondigen, bijvoorbeeld op kinderafdelingen. Karoly Illy, voorzitter van de NVK reageert in het AD. Ook Marcel Daniëls mengt zich in de discussie en geeft interviews aan het AD en Brabants Dagblad. Vorige week reageerde hij ook op BNR op het personeelstekort.

- Kinderafdelingen ziekenhuizen in problemen door tekort aan personeel: AD
- 'Laat ziekenhuizen personeel kinderafdelingen uitwisselen': AD
- Kleine ziekenhuizen in Brabant kampen vaker met tekort aan specialisten: Brabants Dagblad
- Door tekort verpleegkundigen worden operaties uitgesteld: BNR

 

In gesprek met orthopeden die minder presteren
Orthopeden die vaker revisies moeten uitvoeren na totale knie- en heupprotheses, zijn door hun beroepsvereniging uitgenodigd voor een gesprek. Daarna zijn verbeterplannen opgesteld. Dit staat in een rapport van de Landelijke Registratie Orthopedische Implantaten (LROI) dat 9 juli verscheen. Het register werd ooit opgezet om implantaten snel te kunnen traceren – handig als blijkt dat een bepaalde prothese niet deugt. Inmiddels gebruiken de orthopeden het goed gevulde register ook als kwaliteitsinstrument en bron voor wetenschappelijk onderzoek.
Lees het artikel op MedischContact.nl

 

Start acties voor betere Cao UMC
Werknemers in alle umc’s gaan actievoeren voor een betere cao. De acties hebben geen invloed op de patiëntenzorg en zijn een gezamenlijk initiatief van de vier werknemersorganisaties AC/FBZ, CMHF, FNV en CNV. Diverse regionale en landelijke media besteden aandacht aan de acties.

De FMS plaatste een nieuwsbericht op de website.
Kijk ook Een Vandaag terug
Kijk RTV Utrecht terug
Kijk RTV Noord terug

NVVC inbreng bij Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2018

9 July 2018

Op 19 juni j.l. werd het rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning (VTV) 2018 aangeboden aan het ministerie van VWS. De VTV geeft elke 4 jaar inzicht in de belangrijkste toekomstige maatschappelijke opgaven op het gebied van ziekte en gezondheid, gezondheidsdeterminanten, preventie en gezondheidszorg in Nederland. De VTV wordt verricht door het RIVM in opdracht van het ministerie en  werkt hierbij samen met veel partijen in het veld.
De NVVC was ook uitgenodigd (de Kluiver en Siebelink) en heeft  haar visie kunnen geven op de ontwikkeling van hart en vaatziekten in de toekomst.
Onderwerpen waren onder andere risicofactoren en preventie, organisatie van zorg, kwaliteit van leven en gezonde leefomgeving in relatie tot hart- en vaatziekten. Ook zijn in het kader van de VTV-2018 opnamen gemaakt over ziekenhuiszorg in de leefomgeving van de patiënt.

Bekijk de film
Meer informatie vindt u op de RIVM website

Uitkomsten indicatoren basisset IGJ op DHD.nl

9 July 2018


Tot op heden werden de uitkomsten van de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd in oprichting (IGJ) Basisset Medisch Specialistische Zorg jaarlijks via ziekenhuizentransparant.nl gepubliceerd. Vanaf nu zijn de gegevens in te zien via de website van DHD (Dutch Hospital Data​).

De IGJ stelt jaarlijks een set kwaliteitsindicatoren op, in samenwerking met de verschillende wetenschappelijke verenigingen binnen de Federatie Medisch Specialisten, Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra. De ziekenhuizen en medische centra leveren de IGJ hiertoe de gegevens aan.

Klik hier voor Databestanden Basisset MSZ op de DHD site
Klik hier voor de cardiologische indicatoren op de NVVC site

Hartstichting lanceert nieuwe campagne voor herkenning signalen beroerte

9 July 2018


Dinsdag 3 juli lanceerde de Hartstichting een vervolg op de campagne die meer mensen moet helpen de meest voorkomende signalen van een beroerte te herkennen. Het ezelsbruggetje “Mond, spraak, arm – beroertealarm!” moet zo bij meer mensen bekend worden.

In 2016 en 2017 voerde de Hartstichting al uitgebreid campagne om het bewustzijn te vergroten. Met succes: de kennis van de drie meest voorkomende signalen van een beroerte (een scheve mond, verwarde spraak en een lamme arm) nam met meer dan 50% toe. De campagne van dit jaar moet er voor zorgen dat mensen de signalen blijven herkennen en wil nog meer mensen op de hoogte brengen van deze signalen. In de reclame zijn meerdere “gewone” situaties te zien: een gezin bij de bowlingbaan, taxichauffeurs op het werk en een groep vrienden tijdens een fietstocht.
Lees verder op www.hartstichting.nl

Connect Hartfalen: betere zorg door intensieve samenwerking

9 July 2018


In de regio Alkmaar en Den Helder hebben de vakgroep Cardiologie van Noordwest Ziekenhuisgroep en de huisartsenorganisatie HONK en HKN afspraken gemaakt rondom de zorg voor patiënten met hartfalen. Uitgangspunt is een optimale en naadloos systeem van zorg, waarbij het niet uitmaakt waar de patiënt zijn eerste diagnose van hartfalen krijgt. Een goede afstemming en samenwerking tussen de verschillende zorgverleners met als doel de best mogelijke  zorg te leveren. Kortom Connect Hartfalen!

Lees verder op de NVVCConnect website

Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Inloggen

Beleidsplan NVVC 2015-202
Onderdeel van FMS
NVVC! Connect
Holland Heart House