FMS berichten

15 October 2018


Artsen en patiënten pleiten voor de leefstijlgeneeskunde: 'Pillen lossen niet alles op'
Artsen vertrouwen vaak op medicijnen, terwijl een gezonde leefstijl soms beter werkt om patiënten te genezen. Minister Bruins krijgt daarom donderdag een ‘manifest leefstijlgeneeskunde’. Zo’n tweeduizend personen en organisaties hebben getekend. Daaronder zijn artsenfederatie KNMG, Patiëntenfederatie Nederland en verenigingen van onder andere jeugdartsen, cardiologen en internisten.
Lees het artikel in Trouw

Vergelijken om te verbeteren
Alom klinkt de roep om meer inzicht in de kwaliteit van het medisch handelen. Een slimme applicatie van DICA helpt de benodigde gegevens snel op tafel te krijgen. Dat vergemakkelijkt het gesprek tussen artsen onderling. En tussen arts en patiënt. Ook de Federatie Medisch Specialisten wil meer inzicht in de kwaliteit en de uitkomsten van de geleverde zorg. ‘We moeten een cultuur creëren waarin we op gestructureerde wijze periodiek met elkaar praten over kwaliteit’, zegt Huib Cense, maag-darmchirurg in Beverwijk en Alkmaar en voorzitter van de Raad Kwaliteit van de Federatie in Zorgvisie. ‘Op een open manier, zodat het ziekenhuis een lerende omgeving wordt.’

Lees het interview

 

Aanmelding voor Wetenschaps- en innovatieprijs van start

Dankzij wetenschappelijk onderzoek kunnen we medische behandelingen blijven verbeteren. Met de resultaten van deze onderzoeken werken medisch specialisten aan de ambitie om de beste zorg ter wereld te leveren aan hun patiënten. Om dat te stimuleren, reikt de Federatie Medisch Specialisten elke 2 jaar de Wetenschaps- en innovatieprijs uit. Want goed onderzoek verdient een podium.

Lees het artikel

NHR - Connect Symposium

24 September 2018

Datum: woensdag 28 november 2018
Locatie: Jaarbeurs Utrecht

Sprekers o.a.
prof. dr. B. Bloem (ParkinsonNet), prof. dr. P.W Radke (Schön Klinik), dr. H.A. Cense (FMS), mr. H. Post (Patiëntenfederatie), dhr. B. van den Dungen (Min. VWS).

Klik hier voor het aanmeldformulier


Meer informatie 
info@nederlandsehartregistratie.nl 
www.nederlandsehartregistratie.nl
088-2200900
Accreditatie is aangevraagd bij NVT en NVVC

Onderzoekers, artsen en financiers bundelen krachten in Dutch CardioVascular Alliance (DCVA)

17 September 2018

Hart- en vaatziekten eerder herkennen, oplossingen sneller ontwikkelen en naar de patiënt brengen is de ambitie van de Dutch CardioVascular Alliance (DCVA). De DCVA is een samenwerkingsverband van twaalf organisaties (waaronder de NVVC), wetenschappers en zorgprofessionals op het gebied van hart- en vaatonderzoek. De DCVA werd woensdag 12 september feestelijk gelanceerd tijdens een presentatie in het Muntgebouw te Utrecht. De NVVC richt zich binnen de DCVA op klinisch onderzoek, implementatie van innovatief wetenschappelijk onderzoek en zorgevaluatie onderzoek.

Persbericht

Video van de lancering

DCVA website

FMS Berichten

17 September 2018


Privacy frustreert artsen en maakt zorg onveilig
Als het gaat om leven en dood, beschikken artsen niet over medische gegevens van patiënten uit een ‘vreemd’ ziekenhuis. De inadequate ict en een hoge drang naar privacy gaan ten koste van de veiligheid van patiënten, vindt Marcel Daniëls, algemeen voorzitter van de Federatie Medisch Specialisten. Zorgvisie liep een dagje mee met hem in het Jeroen Bosch Ziekenhuis.
Lees hier het artikel in Zorgvisie

1 op de 5 jonge artsen heeft burn-out klachten
De Jonge Specialist (DJS) bracht deze week resultaten van hun enquête ‘Gezond en veilig werken’ naar buiten. De werk-privé balans onder jonge dokters is dusdanig verstoord dat dit bij 19% van hen leidt tot burn-out klachten. DJS maakt zich zorgen over deze cijfers. De resultaten konden rekenen op de nodige media-aandacht. De Federatie heeft DJS ondersteund bij de interviews en publiceerde een reactie op de resultaten.

Opleidingseisen en praktijkrichtlijn klinische elektrofysiologie zijn geautoriseerd

10 September 2018

Het document Opleidingseisen en praktijkrichtlijn klinische elektrofysiologie is geautoriseerd. Het document beschrijft de opleidingseisen voor de klinische elektrofysiologie in het algemeen, en de praktijkrichtlijn voor ablerende centra en cardiologen in het bijzonder.

Lees verder

Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Inloggen

Beleidsplan NVVC 2015-202
NVVC! Connect
Onderdeel van FMS
Holland Heart House