DO-IT studie: Dutch Outcome in ICD Therapy (afgerond)
Kennisagenda NVVC vraag 5: Welke patiënten hebben nog steeds baat bij profylactische ICD implantatie in de hedendaagse praktijk?
Deze studie is al afgerond.
Principal investigator: Prof. dr. A.A.M. (Arthur) Wilde.
Voor meer informatie zie de link naar de ZonMW pagina van de studie.
Zie ook het artikel in de NHJ van augustus 2023.
ZE&GG: ICD bij non-ischemische cardiomyopathie (in aanvraag)
Kennisagenda NVVC vraag 5: Welke patiënten hebben nog steeds baat bij profylactische ICD implantatie in de hedendaagse praktijk?
Op voordracht van het subsidieprogramma Zorgevaluatie & Gepast Gebruik (ZE&GG), wordt een subsidieaanvraag uitgewerkt.
Voor meer informatie zie de link naar de ZonMW pagina van de studie.
Principal investigator: Prof. dr. A.(Alexander) Maass
NHR Ablatie studie: Registratieonderzoek met NHR data van de NHR registratiecommissie ablatie
Kennisagenda NVVC vraag 6: Wat is de beste invasieve behandelstrategie voor patiënten met atriumfibrilleren wanneer pulmonaal venen isolatie niet afdoende (b)lijkt te zijn?
Zie ook het artikel in de NHJ van oktober 2023.
IMPULS HARTZORG studie: Passende, patiëntgerichte zorg voor mensen met atriumfibrilleren of hartfalen
Kennisagenda NVVC vraag 9: Wat is het effect van netwerkzorg op de kwaliteit en uitkomsten (gezondheidswinst) bij hartfalen. Welke hartfalen patiënten kunnen primair behandeld worden door de eerste lijn en wat zijn de uitkomsten op (middellange) termijn, na terugverwijzen.
Per 1 januari 2023 is het consortium Impuls Hartzorg gesubsidieerd door de Hartstichting en ZonMw van start gegaan. Het consortium bestaande uit de NVVC, NHR, InEen, Harteraad en DCVA richt zich op het (intensief) begeleiden van Connect -regio’s en (waar relevant) te sturen bij het realiseren van het regionale implementatieproces op basis van transmurale afspraken, vigerende richtlijnen en netwerkzorg. De impuls richt zich op het implementeren van netwerkzorg rondom de patiënt met atriumfibrilleren of hartfalen met hierbij specifieke aandacht voor het eerder opsporen en het optimaal behandelen.
In totaal zijn 10 Connect-regio’s vanaf september 2022 aan de slag met het implementeren van regionale transmurale afspraken en zullen nog een aantal Connect-regio’s vanaf september 2023 deelnemen.. De verwachting is dat deze regio’s een nul, tussen en eindmeting gaan uitvoeren waarin zij de ervaren kwaliteit van zorg en de ervaren kwaliteit van de samenwerking in kaart brengen. Afhankelijk van de specifieke doelstellingen van de Connect-regio’s starten zij aanvullend met dataverzameling binnen bestaande systemen, HIS, EPD of NHR. Deze data wordt met name gebruik om kortcyclisch te leren en verbeteren.
De nauwe samenwerking tussen NVVC Connect en de Connect-regio’s biedt de mogelijkheid tot het observeren van hoe netwerkzorg met optimale kwaliteit gerealiseerd kan worden rekening houdend met regionale verschillen zoals o.a. patiënt populatie, organisatie van zorg, financiering.
Lees meer over NVVC Connect in het NHJ.
Lees meer over de Connect-regio’s op de NVVC site.