Opleiding

  Opleiding tot cardioloog

  Opleiding tot cardioloog  De opleiding cardiologie

  De opleiding cardiologie leidt op tot algemeen cardioloog met extra verdieping in één of twee onderwerpen naar keuze. Elke AIOS doorloopt de eerste 5 jaar hetzelfde programma, bestaande uit de vooropleiding interne geneeskunde (2 jaar) en het basiscurriculum cardiologie (3 jaar). Het laatste (6e) jaar van de opleiding is een verdiepingsperiode en zal worden gebruikt om de basale kennis en vaardigheden uit te breiden en extra aandacht te besteden aan hiaten in de basiscompetenties uit de eerste 5 jaar. Er wordt in het 6e opleidingsjaar zelfstandiger gewerkt dan in de eerste 5 basisjaren.

  Uiteindelijk is de AIOS, als opstap naar de toekomstige positie als zelfstandig werkend cardioloog, in staat om ANIOS, jongerejaars AIOS en ‘’allied professionals’’ te superviseren. Daarnaast vindt verdere verdieping plaats in één of twee onderwerpen naar keuze (6 maanden of 50% van de tijd). Deze onderwerpen staan beschreven in paragraaf 2.2.3 van het opleidingsplan. Na voltooiing van het verdiepingsjaar en registratie als (algemeen) cardioloog, kan een formeel fellowship gevolgd worden met als doel subspecialisatie als interventie-cardioloog, elektrofysioloog, congenitaal cardioloog, cardiale beeldvormer of cardioloog-intensivist.


  Het opleidingsplan

  Het volledig opleidingsplan is hier  te vinden.


  De opleidingsklinieken cardiologie

  De opleidingsklinieken met een volledige opleiding zijn de primaire opleidingsklinieken van waaruit de cardioloog in opleiding een jaar van zijn opleiding in een opleidingskliniek met een vergunning voor een gedeelte van de opleiding doorbrengt. De sollicitaties voor de opleiding cardiologie vinden plaats in de opleidingsklinieken met een vergunning voor de volledige opleiding. Dit kan variëren van jaarlijkse sollicitatie rondes tot een periode werken als arts niet op in opleiding tot medisch specialist.

  Overzicht van de opleidingsklinieken met een volledige vergunning

  Amphia Ziekenhuis, locatie Molengracht Breda BREDA

  Amsterdam UMC-Locatie AMC

  AMSTERDAM

  Amsterdam UMC-Locatie VUMCAMSTERDAM

  Catharina-ziekenhuis

  EINDHOVEN

  Erasmus MC

  ROTTERDAM

  HagaZiekenhuis, locatie Leyweg

  DEN HAAG

  Isala Zwolle

  ZWOLLE

  Leids Universitair Medisch Centrum

  LEIDEN

  Maastricht UMC

  MAASTRICHT

  Medisch Spectrum Twente

  ENSCHEDE

  OLVG, locatie Oost

  AMSTERDAM

  Radboudumc

  NIJMEGEN

  St. Antonius Ziekenhuis

  NIEUWEGEIN

  UMC Groningen

  GRONINGEN

  UMC Utrecht

  UTRECHT


  Cardiovasculair Onderwijs Instituut (CVOI)

  Het Concilium Cardiologicum van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie heeft een aantal cursussen/trainingen verplicht zijn voor AIOS Cardiologie in de diverse opleidingsjaren verplicht gesteld.
  Op de site van het CVOI staan deze verplichte cursussen, en het overige cursus aanbod.