NVVC Nieuws

Nieuw consortium voor betere zorg op het gebied van atriumfibrilleren

8 juni 2020


Op 1 juni startte het nieuwe CUSTOM-AF consortium. Binnen dit consortium bundelen de Hartstichting, NVVC Connect en de DCVA (Dutch CardioVascularAlliance) de krachten voor optimale zorg voor patiënten met atriumfibrilleren. Het uiteindelijke doel is het voorkomen van herseninfarcten veroorzaakt door atriumfibrilleren.

In een aantal regio’s in Nederland werken eerste- en tweedelijns professionals onder de vlag van Connect al samen voor goede zorg voor patiënten met atriumfibrilleren. Het CUSTOM-AF consortium gaat ook in andere regio’s actieve opsporing en ketenzorg aanjagen en versnellen. Deze zorg kan bijvoorbeeld worden vormgegeven aanvullend aan het bestaande CVRM-programma.

Regionale ondersteuning
Het CUSTOM-AF consortium deelt succesvolle praktijkvoorbeelden met regionale netwerken en stelt een leidraad op om de actieve opsporing en integrale zorg in een netwerk te organiseren. In de toekomst kunnen regio’s aangesloten bij Connect bij het consortium een financiële impuls aanvragen om de regionale samenwerking tot stand te brengen. Uiteindelijk streeft het consortium naar landelijke structurele financiering voor regionale zorg voor patiënten met atriumfibrilleren. De komende maanden werkt het consortium verder aan de plannen en zoekt daarbij de samenwerking met onder andere regiopartijen en zorgverzekeraars.

Herseninfarcten voorkomen
Atriumfibrilleren is de meest voorkomende hartritmestoornis bij volwassenen. Op dit moment zijn er zo’n 344.000 Nederlanders met atriumfibrilleren. Daarnaast lopen er naar schatting 80.000 mensen rond met niet-gediagnosticeerd atriumfibrilleren. Mensen met atriumfibrilleren hebben een verhoogd risico op een herseninfarct. Jaarlijks kunnen naar schatting 1500 herseninfarcten worden voorkomen, door actieve opsporing van atriumfibrilleren en door patiënten optimaal te verwijzen en te behandelen. Een goede samenwerking tussen eerste- en tweedelijns zorgprofessionals is hierbij essentieel.