NVVC Nieuws

Eerder screenen: hartfilmpjes moeten kans op beroerte verminderen

30 januari 2023
Bron: RTL Nieuws

Hartspecialisten willen dat er bij ouderen eerder en meer hartfilmpjes worden gemaakt. Zo kan de hartritmestoornis 'boezemfibrilleren', die de kans op een beroerte vergroot, vroeger vastgesteld worden. "Het is van belang om een patiënt vooraf te vinden."

Dit zegt Joan Meeder, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) tegen RTL Nieuws.

De hartfilmpjes helpen met het eerder ontdekken van boezemfibrilleren. Mensen met deze hartritmestoornis hebben een vijf keer grotere kans op een beroerte. "Als je eerder screent op boezemfibrilleren, dan kun je bloedverdunners voorschrijven. Mensen hebben dan minder kans op een beroerte", zegt Meeder.

Boezemfibrilleren is een hartritmestoornis die vooral bij ouderen voorkomt. Ruim de helft van de patiënten met deze hartritmestoornis is 75 jaar of ouder. In Nederland zijn er 373.700 mensen bij wie boezemfibrilleren is vastgesteld. Naar schatting zijn er 80.000 mensen met boezemfibrilleren bij wie het nog niet ontdekt is. De hartslag van patiënten met deze aandoening wordt onregelmatig met een hoge frequentie. De aandoening verhoogt het risico op bloedstolsels die in een bloedvat in de hersenen terecht kunnen komen, wat tot een herseninfarct leidt.

60-plussers
Het is onrealistisch om bij iedereen zo'n filmpje te maken, onderkent ook Meeder. "Maar als je het doet bij mensen die toch al op controle komen dan ondervang je er al heel veel." Het gaat vooral om 60-plussers. Volgens Meeder heeft de keuze voor deze doelgroep een belangrijke reden: zij worden harder getroffen door een beroerte. "Als je op een hogere leeftijd een beroerte krijgt, is dat veel zwaarder dan normaal gesproken op een andere leeftijd."

Lees het artikel op de RTL Nieuws site

Bekijk de video op RTL nieuws (Item begint na ca. 50 seconden)