NVVC Nieuws

Artsen slaan alarm | Hartekreet over gevaren van vapen
16 april 2024

Artsen breken in bij media met hartekreet over gevaren van vapen
“We willen dat alle ouders deze 4 alarmerende feiten over vapen kennen” aldus de artsen

Artsen slaan vandaag massaal alarm over de gevaren van vapen voor jongeren. Maar liefst 1 op de 5 jongeren heeft in het afgelopen jaar weleens een vape gebruikt.* Er zijn zelfs al basisschoolkinderen die beginnen met vapen. Tegelijkertijd weten veel ouders nog niet hoe schadelijk en verslavend vapen is. Volgens de artsen is het zorgelijk dat de tabaksindustrie ongekend veel jongeren verslaafd maakt aan vapen, zonder daarbij de gezondheidsrisico's te vermelden. Het collectief Artsen Slaan Alarm deelt daarom 4 schokkende feiten over vapen. Dit doen ze door in te breken in de media: op tv, op de radio, op social media, in de krant en op straat. De artsen hopen op deze manier dat alle ouders in Nederland de feiten leren kennen en deze delen met andere ouders, om zo samen alle jongeren in Nederland te beschermen. De hartenkreet van de artsen is te vinden op www.artsenslaanalarm.nl.
De feiten over vapen
Al decennialang maakt de tabaksindustrie mensen, jongeren dus eigenlijk, zo jong mogelijk verslaafd aan nicotine. We
weten inmiddels dat roken tot ernstige ziekten en aandoeningen leidt. Een op de twee rokers gaat er zelfs dood aan.
In Nederland zijn dat meer dan 19.000 mensen per jaar. 
Dat de tabaksindustrie nu jongeren bewust verslaafd maakt aan de zeer schadelijke nicotine via vapes, wordt door de artsen gezien als een ernstig gezondheidsrisico. De feiten over vapen - die al bekend zijn, maar niet worden gedeeld door de tabaksindustrie - liegen er niet om en laten zien dat vapen zeer schadelijk is. De artsen vinden het belangrijk dat iedere ouder deze vier feiten over vapen kent:aan de zeer schadelijke nicotine via vapes, wordt door de artsen gezien als een ernstig gezondheidsrisico. De feiten over vapen - die al bekend zijn, maar niet worden gedeeld door de tabaksindustrie - liegen er niet om en laten zien dat vapen zeer schadelijk is. De artsen vinden het belangrijk dat iedere ouder deze vier feiten over vapen kent:

1. Uit veel vapes komt meer giftige en verslavende nicotine dan uit een heel pakje sigaretten

  2. Nicotine verstoort de ontwikkeling van hersenen en dat is onherstelbaar

   3. Nicotine vergroot de kans op verschillende psychische problemen

    4. Vapende jongeren gaan drie keer zo snel sigaretten roken

     “Ik ben zelf ook ouder en mede daardoor voel ik de noodzaak om van me te laten horen. We mogen het niet laten gebeuren dat onze jongeren met gevaar voor hun eigen gezondheid worden verleid door een industrie die enkel uit is op het maken van winst. We zien nu al de directe negatieve effecten van vapen op de gezondheid van jongeren. 
     Wij, als artsen, houden ons hart vast voor de langetermijngevolgen van het vapen. Daarom roepen we iedereen op om onze kinderen te beschermen door de feiten over de gevaren van het vapen te delen met alle ouders van Nederland. Daar hebben ze recht op en onze kinderen ook,” aldus kinderlongarts Noor Rikkers. 

     Inbreken in de media, de artsen zien geen andere optie
     Eerder sloeg hetzelfde collectief van artsen, waaronder Wanda de Kanter (Voorzitter Rookpreventie Jeugd), Noor Rikkers (kinderlongarts) en Pim Keurlings (huisarts) ook alarm op TikTok, waarbij ze influencers oproepen om geen vapes meer te laten zien in hun content. Uit de vele bezorgde reacties, na de TikTok-actie, bleek dat ouders nog niet altijd op de hoogte zijn van de gevaren en behoefte hebben aan duidelijke informatie over vapen. De reacties van ouders in combinatie met de grote zorg van de artsen maakt dat ze nu in de bres springen en inbreken in de media. Met deze hartenkreet, onderbouwd met feiten, hopen de artsen de ouders te informeren én te helpen. Ze vinden dat ouders er recht op hebben om de feiten over vapen te kennen. Hun kinderen worden immers verleid door een industrie die hen nodig heeft als toekomstige klanten, ter vervanging van de dode rokers. En als het aan de artsen ligt, komt daar zo snel mogelijk een einde aan.

     Voor meer info, de hartenkreet van de artsen en een overzicht van de feiten, kijk op www.artsenslaanalarm.nl