“Cardioloog zijn is het leukste wat er is!”

Dynamisch 
De cardiologie is een heel dynamisch vakgebied. Daarom heb ik destijds voor cardiologie gekozen en mijn verwachtingen zijn uitgekomen: cardioloog zijn is het leukste wat er is! Iedere dag is verrassend en afwisselend door de combinatie van acute en chronische zorg. Die dynamiek vind ik boeiend. Daarnaast is cardiologie is ook een vakgebied waarin de technologische ontwikkelingen snel gaan. En ook dat is het leuke aan mijn vak: daardoor verbeteren en vergroten de behandelmogelijkheden.

Nieuwe behandeltechnieken 
Dankzij de technologische ontwikkelingen kunnen we in de toekomst bijvoorbeeld nog veel meer en betere (operatie) behandeltechnieken verwachten. Dit geldt ook voor behandelingen met medicijnen. Ook medicijnen worden voortdurend verbeterd en nieuw ontwikkeld, zij het in een wat langzamer tempo.

Afwisseling 
In de cardiologie behandel je zowel patiënten met chronische aandoeningen die langdurige begeleiding nodig hebben -zoals bijvoorbeeld hartfalen- als patiënten met een acute soms levensbedreigende hartaandoening, bijvoorbeeld een hartinfarct. Je werkt daarnaast ook op verschillende plekken: in de polikliniek, op de afdeling, in de interventiekamer. De afwisseling is een van de aantrekkelijke kanten van mijn vak.

Elke seconde telt 
Een cardioloog moet snel beslissingen kunnen en durven nemen. Heeft je patiënt een acuut en levensbedreigend probleem, dan moet je handelen want elke seconde telt op dat moment. Er is geen tijd om lang na te denken. Dat is spannend en soms ook lastig.

Heftige ervaringen 
Je maakt regelmatig heftige dingen mee. Dat hoort bij het vak en ik neem dat meestal niet mee naar huis. Maar heel af en toe lukt dat niet en kan ik wakker liggen. Dan vraag ik me af of ik een goede beslissing genomen heb, of dat ik het toch anders had moeten doen.

Een tevreden patiënt geeft me voldoening 
Elke dag doe ik mijn best om patiënten beter te maken en tevreden te stellen. De meeste voldoening geeft het wanneer ik van een patiënt terugkrijg dat zij of hij goed behandeld en voorgelicht is. Daar doe ik het voor.

Anne Mijn Hertzberger- Helming (1980)

Albert Schweitzer Ziekenhuis te Dordrecht
Cardioloog
Aandachtsgebied non-invasieve beeldvorming
arts in 2006, cardioloog in 2015

Gehuwd, 2 kinderen
Hobby’s: hockey, bakken