Kennisagenda NVVC
De NVVC wil de wetenschappelijk basis van de cardiologie versterken en de zorg voor cardiologische patiënten in Nederland nóg effectiever, doelmatiger en veiliger maken.
Kennisagenda 2019
Deze Kennisagenda beschrijft de 11 meest relevante en urgente cardiologische onderzoeksvragen die zich lenen voor zorgevaluatieonderzoek. Het gaat om de belangrijkste vraagstukken in de dagelijkse praktijk volgens cardiologen, patiënten en andere betrokkenen. Voor een overzicht van studies zie lopend onderzoek.
Kennisagenda 2024
In medio 2023 is een update gestart van de Kennisagenda 2019 onder begeleiding van het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten, waarbij een projectgroep werd samengesteld. Prof. dr. S.A.J. (Steven) Chamuleau is de voorzitter van de projectgroep "Kennisagenda 2024".
Om inzicht te krijgen waar de vragen in de wetenschappelijke onderbouwing binnen de cardiologie liggen, zijn cardiologen en relevante instituten gevraagd kennisvragen te formuleren en aan ons te versturen.
Wij zijn verheugd met het aantal kennisvragen die wij hebben ontvangen. In totaal zijn er circa 1000 kennisvragen geïnventariseerd en heeft de projectgroep het “ruis” eruit gehaald (dubbele vragen, vragen die niet vallen binnen de cardiologische zorg etc.).
Hierna is er een prioriteringsbijeenkomst geweest. Deze prioritering is verricht met een brede vertegenwoordiging van de cardiologie en overige organisaties, zoals patiëntenverenigingen. Dit alles om een solide draagvlak te creëren voor de kennisagenda.
De belangrijkste gevonden kennisvragen zijn de onderzoeksvragen voor het opzetten van het toekomstige onderzoeksprogramma, researchnetwerken en kwaliteitsprojecten (zoals richtlijnen). Deze Kennisvragen worden eind dit jaar gepubliceerd in de Kennisagenda 2024.
DCVA op weg naar een gezamenlijke aanpak voor cardiovasculaire kennishiaten
in 2022 bracht DCVA in kaart hoe zij haar partners kan ondersteunen bij de evaluatie en verbetering van bestaande cardiovasculaire zorg. DCVA wil dit doen door bij te dragen aan een multidisciplinaire aanpak van kennishiaten uit de dagelijkse praktijk van medisch specialisten en huisartsen. Zie het rapport.
De kennisagenda loopt 5 jaar, de onderwerpen gelden dan ook voor deze periode. Een update wordt gestart in 2023.