Wetenschap en Innovatie
Externe links
Lopend onderzoek
Inhoudsopgave
CLEAR-CAD studie - Kennisagenda NVVC
FUSION studie: FFRct analyse bij patiënten met stabiele pijn op de borst - Kennisagenda NVVC
RELEASE-HF studie: telemonitoring bij hartfalen patiënten - Kennisagenda NVVC
DEFENCE: landelijke studie naar myocardschade na COVID-19 - Kennisagenda COVID-19
COMPARE LAAO trial - Innovatie
Monitor HF trial CardioMEMS - Innovatie
Op deze pagina vindt u informatie over multicenter wetenschappelijke projecten waar NVVC werkgroepen
in een vroeg stadium bij betrokken zijn én die:
- vragen onderzoeken van de Kennisagenda NVVC of een multidisciplinaire Kennisagenda van de
Federatie Medisch Specialisten (o.a. Covid-19) of - die innovaties onderzoeken die volgens NVVC werkgroepen kans maken in de reguliere zorg te komen.
Kennisagenda NVVC
Onderzoeksvraag 2: Is een CT-coronairen voldoende effectief om patiënten met stabiele angina pectoris met revascularisatie indicatie te selecteren en patiënten zonder coronairlijden uit te sluiten?
FUSION studie: FFRct analyse bij patiënten met stabiele pijn op de borst
In afwachting van uitslag ZE&GG subsidieronde 2020 (oktober 2021)
Onderzoeksvraag 4: Wat is de meerwaarde van telemonitoring rond atriumfibrillerendetectie en hartfalenbehandeling in de 1e en 2e lijn?
Onderzoeksvraag: Wat is de frequentie en wat zijn de gevolgen van myocard schade bij COVID-19 en welke interventies kunnen we inzetten om korte en lange termijn myocard schade te voorkomen?
CLEAR-CAD studie
In 2022 zal de CLEAR-CAD studie starten, een studie waarin we een primair CT-angiografie gedreven diagnostisch traject bij patiënten met pijn op de borst vergelijken met de standaard zorg. Dit is een grote gerandomiseerde klinische studie onder ruim 6500 patiënten in meer dan 30 centra in Nederland. Dit project wordt gefinancierd door een prestigieuze subsidie van het programma Zorg Evaluatie & Gepast Gebruik en ZonMW. De coördinatie wordt verricht door het Amsterdam UMC Hartcentrum (prof. dr. Jose Henriques), de afdeling Radiologie en Nucleaire geneeskunde (dr. Nils Planken), en de afdeling cardiologie van het Radboudumc (dr. Peter Damman). Wij verwachten dat we met deze studie kunnen aantonen dat een diagnostisch traject primair gedreven door CT-angiografie zal resulteren in betere klinische uitkomsten en lagere kosten dan de huidige standaard zorg.
Bij de studie is een grote projectgroep betrokken, die onder andere deel uitmaken van de Nederlandse verenigingen van de cardiologie, radiologie, cardiothoracale chirurgie en nucleaire geneeskunde. Met behulp van deze grote groep, en het enthousiasme van de deelnemende centra en patiënten, rekenen we erop dat de inclusie voorspoedig zal verlopen.
Updates over de voortgang van CLEAR-CAD zal via diverse kanalen worden gedeeld, waaronder berichtgeving via de bovengenoemde wetenschappelijke verenigingen.
Indien er interesse is om bij te dragen aan CLEAR-CAD als includerend centrum, neem dan contact op met de projectleiding via clearcadtrial@gmail.com. Dit email adres kan ook gebruikt worden voor overige interesse of vragen. Tenslotte zullen er de komende periode op de websites van het Amsterdam UMC en Radboudumc vacatures verschijnen voor CLEAR-CAD promotie trajecten een research nurse en data analist.
Zie ook het artikel in de NHJ van februari 2022
Het onderzoeksteam
FUSION studie: FFRct analyse bij patiënten met stabiele pijn op de borst
- Het aantal onnodige hartkatheterisaties binnen 90 dagen
- Het aantal onnodige hartkatheterisaties binnen 1 jaar
- Kosteneffectiviteit
- Major Adverse Cardiac Events (MACE)
- Additionele non-invasieve testen voor beoordeling van coronairlijden
- Kwaliteit van leven
- Cardiovasculaire mortaliteit
- Complicaties gedurende en na hartkatherisatie
- Niet fatale beroerte
Ricardo Budde, radioloog
(Erasmus MC) r.budde@erasmusmc.nl
Alexander Hirsch, cardioloog
(Erasmus MC) a.hirsch@erasmusmc.nl
Simran Sharma, promovenda
(Erasmus MC)
Table 1. Inclusion and exclusion criteria
Inclusion criteria | Exclusion criteria |
Age ≥ 18 years | Inability to provide informed consent |
Stable chest pain underwent CCTA which demonstrated ≥50% but less than 90% stenosis in any major epicardial vessel with a diameter ≥ 2 mm. | Unstable angina according to ESC guidelines |
| Unstable clinical status |
| Expected inability to complete follow-up and comply with follow-up aspects of the protocol |
| History of coronary revascularisation |
| Non-invasive or invasive diagnostic testing for CAD within the past 12 months (with the exception of exercise ECG) |
| Unsuitable for revascularisation if required (for example due to comorbidities or anatomical features) |
| Poor CT quality with expected inability to perform FFRct analysis |
RELEASE-HF studie: telemonitoring bij hartfalen patiënten
Per 1 juni 2021 is de prospectieve multicenter registry-based cohort studie (RELEASE-HF), gesubsidieerd door ZonMw en de Dutch CardioVascular Alliance (DCVA), van start gegaan. Het doel van de RELEASE-HF studie is het identificeren in welke subgroep van patiënten met hartfalen telemonitoring (kosten)effectief is en welke vormen van telemonitoring het meest (kosten)effectief zijn. Dit doel geeft antwoord op één van de kennishiaten welke beschreven staan in de Kennisagenda 2019 van de NVVC.
De onderzoeksvragen binnen RELEASE-HF kunnen worden beantwoord met (longitudinale) routine zorgdata. Hierbij wordt in ziekenhuizen met en ziekenhuizen zonder telebegeleiding 2 jaar lang een intensieve dataverzameling uitgevoerd, waarin voor 6901 patiënten wordt achterhaald of, hoe lang en welk type telebegeleiding hij/zij ontvangt. Daarnaast wordt per patiënt over 1 jaar follow-up achterhaald wat het zorggebruik en de gezondheidsuitkomsten zijn.
In totaal hebben 29 ziekenhuizen verspreid over Nederland een intentieverklaring ondertekend om deel te nemen aan de studie. De verwachting is dat zij op korte termijn kunnen starten met de dataverzameling of hun huidige dataverzameling via de Nederlandse Hart Registratie (NHR) voortzetten. Deze infrastructuur biedt een unieke mogelijkheid om met een observationele studiedesign de doelmatigheid van uitrol van telebegeleiding bij hartfalen patiënten te evalueren en ontrafelen . Op dit moment wordt er contact opgenomen met extra ziekenhuizen om te participeren in dit project.
Het onderzoeksteam van de RELEASE-HF studie (allen UMC Utrecht)
Dr. Jaap Trappenburg, associate professor
Jorna van Eijk, MSc, RN, promovenda
Prof. dr. Folkert Asselbergs, hoogleraar cardiologie
Prof. dr. Tiny Jaarsma, hoogleraar zelfzorg en zelfmanagement bij mensen met chronische (cardiovasculaire) aandoeningen
Dr. Jaap Trappenburg
associate professor
UMC Utrecht
DEFENCE: landelijke studie naar myocardschade na COVID-19
Het voorkomen van mycoardschade is één van de hiaten in de kennis over COVID-19 die de Federatie Medisch Specialisten (FMS) heeft opgenomen in haar kennisagenda. Het project loopt twee jaar.
Prof. dr. Folkert Asselbergs
Cardioloog - pijlervoorzitter Data Infrastructuur DCVA
UMC Utrecht
f.w.asselbergs@umcutrecht.nl
Drs. Marijke Linschoten
Arts-onderzoeker afdeling cardiologie
UMC Utrecht
m.p.m.linschoten-2@umcutrecht.nl
Het projectteam van DEFENCE bestaat uit de volgende leden:
- Prof. dr. Folkert W. Asselbergs, hoogleraar cardiologie UMC Utrecht en pijlervoorzitter Data Infrastructuur DCVA
- Drs. Marijke Linschoten, arts-onderzoeker afdeling cardiologie UMC Utrecht
- Dr. Harald Jorstad, sportcardioloog Amsterdam UMC
- Dr. Chahinda Ghossein, AIOS cardiologie Maastricht UMC
- Em. prof. dr. Gouke Bonsel, epidemioloog Erasmus MC
- Drs. Astrid Schut, Managing Director Werkgroep Cardiologische centra Nederland (WCN)
- Dr. Maarten van Smeden, statisticus Julius Centrum
- Dr. Robert Tieleman, cardioloog Martini Ziekenhuis en pijler voorzitter implementatie DCVA
- Prof. dr. Frans Rutten, hoogleraar huisartsgeneeskunde Julius Centrum
- Prof Dr. Wiek van Gilst, directeur DCVA
- Dr. Inge Schalkers, Harteraad
COMPARE LAAO trial
Per 1 januari 2021 is de multicenter RCT COMPARE LAAO, een Veelbelovende Zorg project gesubsidieerd door ZonMw en het Zorginstituut Nederland en geïnitieerd in het St. Antonius Ziekenhuis, van start gegaan. Het doel van de COMPARE LAAO is om aan te tonen dat linker hartoorsluiting superieur is aan trombocyten-aggregratieremmers of geen behandeling bij patiënten met atriumfibrilleren en een verhoogd risico op trombo-embolische complicaties, die tevens een dringende contra-indicatie hebben voor het gebruik van orale anticoagulantia. Als dit uit de studie uitkomsten blijkt, zal de behandeling opgenomen worden in het basispakket van verzekerde zorg.
Alle 15 Nederlandse ziekenhuizen waar Cardio-thoracale chirurgie, Interventiecardiologie en Electrofysiologie aanwezig zijn (conform het consensus document Linkerhartoor sluiting uit 2016), nemen deel aan de COMPARE LAAO trial en zullen hopelijk op korte termijn kunnen opstarten. De deelnemende ziekenhuizen ziet u in figuur 1. (kolom rechts)
Indien u potentiële kandidaten voor deze studie heeft, kunt u deze ter beoordeling aan bieden aan een van de deelnemende centra.
Kort gezegd komen patiënten in aanmerking als ze (1) atriumfibrilleren hebben, (2) wel een indicatie voor het gebruik van OAC hebben, maar (3) dit nu niet gebruiken vanwege een (langdurige) contra-indicatie. Als reden voor de contra-indicatie kunt u bijvoorbeeld denken aan ernstige- of recidiverende bloedingen, (zeer) hoog risico op bloeding, maar ook hemodialysepatiënten gebruiken vaak geen OAC. De in- en exclusiecriteria vindt u in tabel 1.
In totaal worden ruim 600 patiënten 2:1 gerandomiseerd naar respectievelijk de interventie- of controlegroep.
De totale duur van de studie is 5.5 jaar. Geïncludeerde patiënten hebben een minimale follow up van 1 jaar en blijven tot het eind van de studie in follow up.
De twee primaire effectiviteits-eindpunten zijn:
- Tijd tot optreden van CVA (ischemisch, hemorragisch of onbepaald)
- Tijd tot optreden van TIA, systemische embolie of CVA (ischemisch, hemorragisch of onbepaald)
De studie staat geregistreerd op www.ClinicalTrials.gov onder het nummer: NCT04676880.
Het onderzoeksteam van de COMPARE LAAO:
Prof. dr. Lucas Boersma
Cardioloog – Hoofdonderzoeker
St. Antonius Ziekenhuis
Marina Huijboom
Promovenda – Coördinerend onderzoeker
St. Antonius Ziekenhuis
Figuur 1 – Deelnemende centra aan de COMPARE LAAO studie
Monitor HF trial CardioMEMS
Deelnemende ziekenhuizen waar u naar kunt verwijzen ziet u in tabel 1.
De inclusie en exclusie criteria vindt u in tabel 2.
De studie staat geregistreerd op www.ClinicalTrials.gov onder het nummer: NTR7672
Figuur 1 - Inclusie MONITOR HF
(klik voor vergroting)
Figuur 2 - Inclusie per deelnemend centrum
(klik voor vergroting)