Preventie

Preventie

Maak de Zorg Rookvrij

Samen met 26 andere zorgorganisaties tekende de NVVC woensdag 18 november 2020 de intentieverklaring ‘Maak de zorg rookvrij’. Hiermee komt de ambitie uit het Nationaal Preventieakkoord weer een stap dichterbij: in 2030 een rookvrije zorg in Nederland.

Stoppen met roken

Maurits van der Veen
is: cardioloog in Ziekenhuis Gelderse Vallei, Ede 
pleit voor: het bespreekbaar maken van stoppen met roken met de Very Brief Advice-methode.

Het advies om te stoppen met roken moet standaard plaats krijgen in de praktijk van de cardioloog.


De ‘ Very Brief Advice ’-methode (vraag ­- vertel ­- verwijs) is een simpele, effectieve en snelle manier om stoppen met roken bespreekbaar te maken. De methode kan een bijdrage leveren aan de enorme potentie van stoppen met roken in de (secundaire) preventieve maatregelen ingesteld door de cardioloog.


Brief aan informateur Tjeenk Willink: ‘Het is tijd voor gezonde voeding!’

Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie doet in een brief aan informateur Tjeenk Willink 3 concrete voorstellen voor in een nieuw regeerakkoord, zodat kinderen makkelijker gezond kunnen eten. De oproep wordt ondersteund door UNICEF Nederland en de Gemeente Amsterdam en verschillende maatschappelijke partijen, bestuurders en wetenschappers.

Eigenlijk weten we allemaal dat het zo niet langer kan. Ongezond eten en drinken maakt mensen ziek en veroorzaakt bijna 13.000 doden per jaar. In de brief aan de informateur pleiten de fondsen ervoor om dit te voorkomen en kinderen te beschermen door 3 maatregelen te nemen:
1. Maak verplichte afspraken voor gezondere bewerkte voedingsmiddelen;
2. Sta alleen kindermarketing toe voor producten uit de Schijf van Vijf;

3. Hef een suikertaks op frisdranken.Stoptober toolkit

Steun vanuit de omgeving en vanuit zorgverleners, zoals artsen, is vaak cruciaal bij het overwinnen van een rookverslaving. Bestel nu gratis een papieren of digitale Stoptober Toolkit voor zorgverleners.