“Ik ben blij met feedback van patiënten, daardoor verbetert de zorg”

Cardiologie: spannend, urgent, technisch en wetenschappelijk 
In de cardiologie komt voor mij alles samen. Het vraagt om inzicht in de werking en samenhang van alle onderdelen van het hart zodat je in spannende situaties snel en trefzeker kunt handelen. Je moet goed kunnen organiseren en last but not least: je moet vooral heel goed kunnen communiceren. Niet alleen met je patiënten maar ook met alle collega’s en teamleden met wie je samenwerkt. Ik vind het belangrijk om het acute probleem van mijn patiënt op een veilige en goede manier op te lossen. Dat is teamwork.

Het hart geeft stof tot nadenken… 
Wetenschap heeft mijn diepe interesse. Wat dat betreft kan ik mijn hart ophalen in de cardiologie. Iedere dag komen er weer nieuwe vragen opborrelen. We weten veel over het hart maar er is nog zoveel dat we niet weten. Het hart zet je aan het denken….

IT : nut en noodzaak 
Een van de kwaliteitsaspecten van goede zorg is efficiency. Daarmee bedoel ik dat de zorg rondom iedere patiënt optimaal is georganiseerd en op elkaar is afgestemd. IT is daarbij een heel goed hulpmiddel. Ik denk en hoop dat we over een jaar of tien netwerken hebben gebouwd waarin patiënten altijd op de juiste plaats door de juiste arts worden behandeld. We hebben nog wel een weg te gaan want ondanks alle informatietechnologie is de gegevensuitwisseling met ziekenhuizen nog steeds lastig.

Feedback van patiënten is belangrijk
Iedere dag biedt een kans om de cardiovasculaire zorg in Nederland te verbeteren. Daar zet ik me met heel veel plezier voor in. Feedback van patiënten is daarbij heel erg belangrijk. Ik ben dan ook blij met de feedback van mijn patiënten want dat geeft me juist de kans om zorg te verbeteren.

Iedere patiënt verdient alle aandacht en begeleiding 
Dierbare herinneringen aan patiënten heb ik genoeg. Maar een dierbaarste herinnering… Ik vind dat iedere patiënt uniek is en alle aandacht en begeleiding verdiend. Om dat iedere dag te doen, is toch geweldig?

Aernout Somsen (1965)
Cardiologie Centra Nederland
Cardioloog gespecialiseerd in hartfalen, beeldvorming Informatie Technologie (IT) en management 
arts in 1992, cardioloog in 2002