Hartfalen: een levenslange passie

Waarom cardiologie?
Al in het begin van mijn studie geneeskunde vond ik de werking van het hart en de longen heel erg boeiend. Maar mijn grote inspirator was de toenmalig opleider cardiologie H.J.J Wellens in het Academisch Ziekenhuis Maastricht, waar ik een poosje als student-assistent heb gewerkt. Hij was een echte leermeester die zijn leerlingen uitdaagde om alles maar dan ook álles van de mens en het hart te weten te komen. Vanaf dat moment wist ik dat ik cardioloog wilde worden en tot op de dag van vandaag ben ik dat met hart en ziel.


Begeleiden van patiënten is prachtig
Het hart is de motor van je lichaam en je hebt er maar één. Daar moet je niet alleen zelf goed voor zorgen, ik vind als cardioloog ook dat alleen het beste goed genoeg is voor de harten van mijn patiënten. Dat is vaak echt een puzzel. Alles moet naadloos in elkaar passen: de klachten die mijn patiënt me vertelt, de bevindingen uit het lichamelijk onderzoeken en het hartfilmpje, de informatie uit aanvullende onderzoeken en de uiteindelijke diagnose. Daarna volgt een prachtig aspect van mijn vak: het begeleiden van de patiënt in zijn behandeling. En dan vooral het begeleiden van de chronisch hartfalen patiënten met het hartfalen team. 

Zorgen over de toekomst
Tegelijkertijd maak ik me zorgen hoe we die aandacht en zorg in de toekomst kunnen blijven geven. Mede door de vergrijzing en groei van het aantal (ook jonge) mensen met overgewicht is er een toenemende stroom van patiënten die cardiologische zorg nodig hebben. Soms lig ik er wakker van. Hoe gaan we die toenemende werkdruk en zorgzwaarte opvangen? Hoe doe je dat met de beperkte mankracht en middelen die we hebben?

Mooie gesprekken
De mooie gesprekken met patiënten en hun familie rondom het einde van het leven zijn zeer dierbare herinneringen. Het zijn soms indringende gesprekken over passende zorg in die laatste fase. Want we kunnen wel veel in de cardiologie, maar tot hoever moet je gaan? Niet alles wat kan, hoeft. Het is belangrijk wat de patiënt en de familie vinden. 

Vier heren in de aftershave 
Het zijn niet altijd alleen maar zware gesprekken. Werken met mensen levert ook veel vrolijke momenten op. Een moment om nooit te vergeten is de olijke aanblik van vier keurig gewassen, geschoren en lekker ruikende heren op een mooie zondagochtend tijdens mijn visite-ronde. Speciaal voor mij in de aftershave gezet. Omdat het Moederdag was!

Coach in de wereld van de digitalisering
Natuurlijk weten we allemaal dat de digitalisering een opmars maakt. Maar hoe moet ik ermee omgaan? Dat is de uitdaging. Ik zie het als mijn taak om patiënt en mantelzorgers te coachen door de enorme hoeveelheid informatie die zij kunnen vinden op internet. Ik zie de meerwaarde van informatie op internet vooral op het gebied van preventie, het voorkomen dat je ziek wordt. De kunst is om de informatie zo te verpakken dat het ook de juiste snaar raakt.

In volle overtuiging: Connect!
Het is niet altijd makkelijk om een goede balans te vinden tussen werk en privé, zeker wanneer je je werk superleuk vindt. Toch heb ik in volle overtuiging ‘ja’ gezegd toen ik een paar jaar geleden als projectleider Hartfalen Connect werd gevraagd. Mijn dagelijkse uitdaging is om Hartfalen Connect tot een groot succes te maken waardoor de kwaliteit van leven voor patiënten met hartfalen verbetert. Een paar maanden geleden ben ik ook voorzitter van het gehele Connectprogramma geworden, en zet ik mij in om de kwaliteit van leven te verbeteren voor een veel grotere patiëntengroep.

Meer bekendheid over hartfalen
Het fenomeen hartfalen is helemaal niet zo bekend. Velen verwarren het met een hartaanval/hartinfarct of hartstilstand. Ik raad iedereen aan eens te kijken op de informatieve website heartfailurematters.org (Nederlandse versie). Voor iedereen met een verhoogde kans op hartfalen door bijvoorbeeld overgewicht, hoge bloeddruk of diabetes II is het de moeite waard om de informatie te lezen. Van harte aanbevolen!

Petra van Pol (1969) 
Alrijne ziekenhuis Leiderdorp 
Cardioloog 
voorzitter NVVC Connect 
vicevoorzitter Commissie Maatschappelijke Kwaliteit van de Hartstichting gespecialiseerd in hartfalen en beeldvorming; cardiale MRI 

arts in 1993, cardioloog in 2000 

gehuwd, 2 zonen 

hobby’s: bootcamp, hardlopen