“Soms is het beter om iets niet meer te doen”

Werken met hersenen en handen 
Werken met mijn hersenen en handen, dat vind ik leuk. In de cardiologie vind ik die combinatie. Het tempo waarin je denkt en handelt wisselt natuurlijk wel per patiënt. Wanneer acuut handelen noodzakelijk is omdat de situatie levensbedreigend is, moet je snel durven beslissen en trefzeker kunnen handelen. Echter ook wanneer je een op zich stabiele patiënt gaat behandelen gaat het om denken en handelen. Je moet gespitst zijn op onverwachte problemen, zodat je die op zulke momenten doeltreffend kunt oplossen.

Gepaste zorg bieden is niet altijd makkelijk 
Naarmate we ouder worden, wordt de zorgvraag zwaarder en ingewikkelder. Bij oudere mensen spelen meerdere gezondheidsproblemen op hetzelfde moment. Denk bijvoorbeeld aan patiënten die boezemfibrilleren én een lekkende aortaklep én COPD én een hoge bloeddruk hebben. Het leveren van gepaste zorg en zorgvuldig met de patiënt en familie afwegen wat wel en wat niet meer kan, is niet altijd makkelijk. Cardiologie is vaak iets doen, maar beter is om soms iets niet meer te doen.

Tijdmanagement 
Dat is mijn grote dagelijkse uitdaging. De grote hoeveelheid administratie die dagelijks op me afkomt, slokt veel tijd op. Die wil ik niet ten koste laten gaan van de patiëntenzorg. Met zorgvuldig tijdmanagement probeer ik de balans in evenwicht te houden.

De juiste beslissing 
Cardiologie is een leuk vakgebied omdat het zich razendsnel ontwikkelt. Mijn verwachtingen die ik bij het maken van mijn keuze voor de cardiologie had, zijn uitgekomen. Zeker op het gebied van de interventiecardiologie. Het is een juiste beslissing geweest om binnen de cardiologie voor die specialisatie te kiezen.

‘Heb ik het wel goed gedaan?’ 
Van die vraag lig ik wel eens wakker. Je wilt gepaste zorg leveren en dat betekent soms ook moeilijke besluiten nemen, samen met de patiënt en de familie. Tegelijkertijd behoren de gesprekken met mijn patiënten en hun familie in die – vaak terminale fase- tot de meest dierbare herinneringen.

De toekomst: preventie! 
Daar kan ik kort over zijn. Er komt veel meer aandacht voor preventie. Niet alleen om te voorkomen dat je een hart- of vaatziekte krijgt maar ook om te zorgen dat je conditie met een hart- of vaatziekte zo goed mogelijk blijft. Dus: beweeg veel, eet gezond en rook niet!

Arnoud van ‘t Hof (1963)
Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC)
Zuyderland Ziekenhuis, locatie Heerlen
Cardioloog 
lid NHR (Nederlandse Hart Registratie) lid werkgroep ACS
gespecialiseerd in interventiecardiologie 
arts in 1990, cardioloog in 1998

gehuwd, 3 kinderen 
hobby’s: toerskiën, wielrennen, tennis, muziek, piano spelen