“Ik geloof in de kracht van een persoonlijke benadering”

Het hartfilmpje als landkaart
Enthousiaste collega’s en de dynamiek op de werkvloer in het HAGA-ziekenhuis werkten zo aanstekelijk dat ik mijn keus voor de cardiologie al vrij snel gemaakt had. Ik vond het fascinerend dat een simpel hartfilmpje (ECG) je al zoveel kan vertellen over het hart, dat je daardoor snel de diagnose rond kunt hebben en een behandeling kunt starten; heel belangrijk bij een hartinfarct. Ook nu ik al jaren cardioloog ben en veel behandelingen tot mijn dagelijkse routine behoren, blijf ik het een dynamisch en enerverend vak vinden. Iedere patiënt heeft immers weer zijn eigen unieke verhalen en problemen.

Voorkomen is beter dan genezen 
Het leuke van de cardiologie is dat veel aandoeningen goed te behandelen zijn. Je kunt echt iets betekenen. Maar ook voordat er echt iets is aan de hand is kun je als cardioloog iets doen. Door aandacht te besteden aan leefstijl en preventie. Voorkomen is beter dan genezen!

De kracht van een persoonlijke benadering 
Naast geavanceerde behandelingen geloof ik ook in de kracht van een persoonlijke en individuele benadering van patiënten. Dierbare herinneringen bewaar ik dan ook aan een eerste persoonlijke handgeschreven dankbrief van een oudere dame. Een klein gebaar met een grote impact.

Investeren in preventie en positieve samenwerking 
Ik hoop dat de overheid en zorgverzekeraars meer investeren in preventie en positieve samenwerking. Dat is wat mij betreft belangrijker dan opleggen van registraties en protocollen. In de dagelijkse praktijk neemt het registreren een steeds groter deel van de tijd in. Die tijd zou ik veel liever aan patiënten willen besteden, want dat is waar het in ons vak daadwerkelijk om gaat.

Meer harte-vrouwen in het vak! 
Ontwikkelingen die de komende tijd een grote rol gaan spelen zijn -om mee te beginnen- de toenemende vraag naar behandelingen die meerdere specialismen betreffen. Naarmate mensen ouder worden krijgen zij te maken met meerdere kwalen. Dit betekent dat de huisarts en specialisten de zorg van een patiënt goed onderling moeten afstemmen. Daarnaast krijgen we te maken met een grote stijging van de zorgkosten. Dat vraagt om een andere benadering van zorg: niet alles wat kan, moet. E- health gaat een grotere plaats in de zorg innemen. We kunnen zoveel meer meten, bijhouden, vergelijken én voorspellen. Wearables, apps, grote hoeveelheden (voorspellende) gegevens en supersnelle computers worden ingezet bij preventie en waarschijnlijk in diagnostiek en behandeling. En als laatste mijn wens én voorspelling dat er meer harte-vrouwen in het vak komen!

Els Olde Bijvank (1972)
Slotervaart ziekenhuis Amsterdam
Cardioloog voorzitter werkgroep Gender gespecialiseerd in beeldvorming, gender, preventie 
arts in 1997, cardioloog in 2006

gehuwd, 2 kinderen 
hobby’s: sporten, reizen, koken